ESZEL ELÉG TOJÁST?
Nem az a kérdés, hogy együnk-e tojást vagy sem, mert erre egyszerű a válasz:
EGYETEK TOJÁST!
A kérdés inkább az, hogy milyen tojást válassz.
Csak akkor van lehetőséged megbízható ellenőrzésre, ha közvetlenül vásárolsz olyan helyről, ahol a tyúkokat szabadon tartják.
A tojástermelés mintegy 85%-a ketreces tartásból kerül a kereskedelembe. Nem csoda, hisz ez a módszer a legolcsóbb, és ennél lehet legkönnyebben fenntartani a fertőzések alacsony %-os előfordulását, mert a tyúk és a tojás nem érintkezik a trágyával folyamatosan. Az a ketrec rácsain keresztül kipotyog.
A ketrecbe zárt tyúkok szenvedéseit számos cikk és tényfeltáró film ecsetelte. Ez nem volt hiábavaló. A vásárlók fele olyan tojást keres, ami mélyalmos tartásból származik. Ez azonban nem jelent szabad kifutós tartást. Ellenkezőleg! Több ezer tyúk egy szűk térben összezárva él, ahol komoly problémát jelentenek az ürülékben található kórokozók és gyógyszermaradványok.
Tehát mindenképpena szabad tartásban nevelt tyúkok tojásai a legjobbak, olyan helyről, ahol:
- -az ólakat tisztán tartják,
- -kevesebb állatot tartanak egy helyen és
- -jó minőségű takarmánnyal etetnek.
Persze, tudom, hogy nem rohangálhatsz falura mindig és nem nézegetheted a kertekben, hogy hogy élnek a tyúkok. Azzal azonban, ha organikus vagy bio tojást vásárolsz, már hatalmas lépést teszel az egészséged érdekében. Ne gyere azzal, hogy a bio tojás drága! Igen, általában 70-80%-kal drágább. Én is ismerem az árakat. Az olcsó tojás viszont nagyüzemi termelésből származik és sok negatív tény szól ellene.
AZ EGÉSZSÉG TÖBB PÉNZBE KERÜL.
DE A BETEGSÉG KERÜL A LEGTÖBBE !!
MILYEN A JÓ TOJÁS?
Anyáink a tojás sárgájának a színéből ítélték meg a minőséget. A szép szín azt jelentette, hogy a tyúk jó takarmányt evett. Ma azt lehet megítélni a tojás színe alapján, hogy mennyi karotinoidot etettek meg a tyúkkal.
Mára ezért csak 3 megbízható kritérium maradt, ha jó minőségű tojást kertesünk:
- FRISSESSÉG
A dobozra írt dátum nem garancia. A frissességet a feltörés után állapíthatod meg:
Régi a tojás, ha
-folyékony és híg a fehérje
-lapos a sárgája
-nagy a légbuborék, a főtt tojás sárgája szinte a héjhoz ér.
2. SZILÁRDSÁG
Ha a tojás héja be van törve, az a sérülésen túl utalhat
-baromfi betegségre vagy
-elégtelen, helytelen takarmányozásra is.
3. ÍZ ÉS ILLAT
A kellemetlen szagú tojás oka gyakran az olcsó és rossz minőségű takarmány, pl
-bőrliszt
-repce.
A halszagot főleg az élősködők, vagy a tojáscsatornában lévő baktériumok okozzák.
KÁROS ANYAGOK:
-GYÓGYSZEREK
A tyúkok fertőződésre való hajlama miatt a nagyüzemi tartás, ahol rengeteg állat van együtt, elképzelhetetlen a megelőző gyógyszerezés nélkül. A kezelés módjától függő várakozási idő alatt termelt tojásokat nem lenne szabad eladni.
Szerintetek mi történik azokkal a tojásokkal, amit a várakozási idő alatt tojnak a tyúkok?
Tehát a tojásokban kimutathatóak a gyógyszermaradványok is.
A tojásban a NEHÉZFÉMEK: az ólom, kadmium, arzén, higany és a NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK éppúgy kimutathatóak, mint más állati eredetű élelmiszerekben. A káros anyagok elsősorban a takarmánnyal jutnak az állatok szervezetébe.
A nehézfémek a tojásfehérjében , a zsírban oldódó növényvédő szerek a sárgájában jelennek meg.
AZ EGÉSZSÉGES TOJÁS A BIO-, VAGY A HÁZTÁJI ELLENŐRZÖTT TOJÁS
A jó tojás egészséges tyúkból származik. Az egészséges, optimális tartásban élő tyúk:
- nem kap gyógyszert
- jó minőségű, vegyszermentes takarmányt eszik
- szabad tartásban él
- adott területen megfelelő mennyiségű állattal él együtt.A tojás az egyik legoptimálisabb táplálékunk. Remek fehérje és zsírforrás. Nem kell félni tőle, nem a tojás növeli meg a koleszterin szintet. Az csak egy tévhit. Én hetente 30-40 tojást veszek, amit ketten eszünk meg. A koleszterin szintem ideális.
Egyetek jó sok tojást! De ami a legfontosabb:
- EGYETEK SOK JÓ TOJÁST!